Anniina Ljokkoi
Pean tunnistama, et ma pole kunagi söönud frikadellisuppi. Pole siis ime, et mu tehtud esimene supp meenutab sõbra hinnangu järgi pigem „kotletisuppi, mida väga nagu pole kohanud“.
Pean tunnistama, et ma pole kunagi söönud frikadellisuppi. Pole siis ime, et mu tehtud esimene supp meenutab sõbra hinnangu järgi pigem „kotletisuppi, mida väga nagu pole kohanud“.
Sellest sain aru,
et eestlaste jaoks on frikadellisupp üks kõige tavalisematest toitudest kodudes,
koolides ja sööklates. Ka Soomes võib seda kohata, kuid mulle ei meenu, et
oleksin kunagi saanud ette supi sees keedetud lihapalle. Ja nüüd pakutakse seda mu pojakese lasteaias.
Taimse
frikadellisupi valmistamine ei peaks olema raketiteadus. Vahelduseks tavapärastele sojapallidele segasin
taina sisse ka sügavkülmast leitud lehter-kukeseeni. Kuna taimsed pallid
pudenevad üsna hõlpsasti koost, praadisin need eraldi ja lisasin supi sisse
alles taldrikul. Sellest tuleneski see sõbralik märkus kotletisupi kohta. Kööki
astudes ei tea ju kunagi, millise uue toiduliigi leiutajaks sa satud. ;)
Supp ajas siiski
asja ära, kui poiss lasi kotleti moodi seenepallidel hea maitsta. Puljongi luristajana
pole ta veel väga osav, kuid see supp annab hea võimaluse koguda väikse
näputoituja taldrikule ainult toidutükid, jättes puljongi kogenumate
lusikakasutajate nautida. Toidutükkide hulgast olid seenepallid ilmselgelt
kartulitest ja porganditest populaarsemad.
Supp
- 3-4 kartulit
- 2-3 porgandit
- ½ köögiviljapuljongi kuubikut
- maitserohelist, nt leeskputke või peterselli
- Pese ja koori kartulid ja porgandid.
- Keeda juurviljad pehmeks umbes ühe liitrises vees. Leota puljongikuubik sisse ja sega juurde ka maitseroheline.
Seenepallid
- 2 dl hakksoja
- 1 dl väikseks hakitud seeni
- 1 dl nisujahu
- u 3 dl vett
- maitse järgi: soola, pipart, sojakastet
- praadimiseks õli
- Sega kõigepealt kuivained kokku ja lisa seejärel vesi. Lase tõmbuda vähemalt 5 minutit ja lisa vett juurde, kui mass jääb liiga kuivaks, et pallideks vormida. Kui on aega, lase tainal seista kasvõi üleöö.
- Vormi massist oma kätega väiksed pallikesed ning prae panni peal õliga pruuniks. Sega pallikesed supi sisse või serveeri eraldi.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar