Anniina Ljokkoi
Tunnistan ausalt,
et pärast kümmet aastat Eestis on kohalik toit minu jaoks endiselt võõras. Kindlasti
on see tingitud meie pere taimetoitlusest, mis tõhusalt piirab meie võimalusi
traditsioonidega tutvumiseks, kuid oma huvitava lisa annavad Eesti köögile ka
eksootilised toidunimed, nagu Kurzeme
strooganov.
Mis asi?
Et strooganov on leidnud tee lasteaia menüüsse, peab see olema tuttav toit väikestele Robertitele ja Liisidele. Kas see neile ka meeldib? Googeldan ja saan teada, et tegemist on lihakastmega, millele annab omapärase maitse hapukoor ja hapukurk. Ja et on olemas ka erinevad strooganovi liigid, mida eraldavad üksteisest lihavalik ja värvitoon. Laias maailmas on levinud erinevad versioonid vene originaalist, soomlastel-rootslastel isegi vorstiga strooganov. Sealihast kurzeme strooganov olevat veiselihast böfstrooganoviga võrreldes märgatavalt heledama tooniga. Nende nimede kõrval ei paista veganstrooganov mu silma mitte üldse rohkem eksootiline.
Et strooganov on leidnud tee lasteaia menüüsse, peab see olema tuttav toit väikestele Robertitele ja Liisidele. Kas see neile ka meeldib? Googeldan ja saan teada, et tegemist on lihakastmega, millele annab omapärase maitse hapukoor ja hapukurk. Ja et on olemas ka erinevad strooganovi liigid, mida eraldavad üksteisest lihavalik ja värvitoon. Laias maailmas on levinud erinevad versioonid vene originaalist, soomlastel-rootslastel isegi vorstiga strooganov. Sealihast kurzeme strooganov olevat veiselihast böfstrooganoviga võrreldes märgatavalt heledama tooniga. Nende nimede kõrval ei paista veganstrooganov mu silma mitte üldse rohkem eksootiline.
Lihatoit ilma lihata?
Vegantoiduainete hüppeline areng on toonud turule nii
palju uusi võimalusi, et taimse strooganovi valmistamine paistab imelihtne: liha
asemele mõni taimne valguallikas (kasutan ise ”rebitud kaera”, kuid sama hästi sobiksid
sojaviilud, oad või läätsed); lihapuljongi asemele juurviljakuubik ja hapukoore asemele mõni taimne hapukoor, nt OatlyFraiche, või siis maitsestamata sojajogurt.
Kastme tegemisele
läheb alla poole tunni. Lisandiks panen kartuli-, porgandi- ja
maguskartulitükke ahju koos õliga hauduma.
- 1 sibul
- 3 dl / 250 g ”rebitud kaera” vm taimset valku*
- 1 tl nisujahu
- ½ köögiviljaviljapuljongi kuubik
- 2 dl keedetud vett
- 2 dl taimset hapukoort, nt Oatly Fraiche
- 1 väike hapukurk
*Vali
endale meele- ja käepärane taimne valguallikas: keeda ja maitsesta sojaviilusid,
proovi seitanit, soeta Soomest ”rebitud kaera”, keeda pehmeks põldube või kasuta
läätseid nagu Sandra Vungi Läätse strooganovis.
Juhised:
- Haki sibul väikseks ning hauta õliga panni peal või potis pehmeks. Lisa juurde taimne valguallikas.
- Keeda 2 dl vett ning lase köögiviljapuljongi kuubikul sulada sisse. Sega sisse ka nisujahu ning lisa pannile.
- Lase kaste keema tõusta, ning sega juurde taimne hapukoor ning väikseks hakitud hapukurk. Lase uuesti keema tõusta, ning lisa vajadusel soola ja pipart.
See jäi seekord
mõistatuseks, kuna laps sattus toidulauas jonnihoogu. Talle meeldis küll kartuleid-porgandeid
ise tükeldada, kuid strooganov osutus
pigem täiskasvanute uueks lemmiktoiduks.
Laste jaoks saab
retsepti kindlasti lihtsustada, näiteks jätes sibula või köögiviljapuljongi
kuubiku ära. Kõige väiksematele sobib lisandiks juurviljapuder, mille sisse
saab segada kasutatavat valguallikat juba enne, kui see läheb koos sibula ja
hapukurgiga pannile.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar