Anniina Ljokkoi, pildid Ville Hytönen
Kukeseened on
jõudnud metsa ja turule juba ammu!
Meie toidulauale jõudsid need nädalavahetusel,
seekord turu kaudu. Laps vaatas uudishimuga seente pesemist ja praadimist, kuid
tema jaoks tundus imelik, et neid ilusaid asju ka süüakse.
Ise tahan
kukeseeni pigem sellistena, nagu nad on oma täie iluga, lihtsalt soola ja pipraga,
võibolla sojakoorega. Et ka laps saaks nende maitsega harjuda, tuleb neid
pakkuda talle tuttavas vormis. Ehk siis kotlettide sees, võimalikult väikseks
hakitult.
Seened ei ole
väga hästi seeditav toit. Meie kaheaastasel on esimene suvi, kui teda tasub
arvestada seentesööjate hulka. Väiksematele ei tasu neid vist veel pakkuda, las
ootavad järgmise suveni.
Kotlettide jaoks
- 200 g värskeid kukeseeni / 2 dl praetud kukeseeni
- 1 dl maisimannat
- 1 dl hirsihelbeid
- 5 dl vett
- ½ juurviljakuubikut
- 1 tl sinepit
- ½ tl sidrunipipart
- 2 tl kuivatatud sibulahelbeid
- õli praadimiseks
Juhised
- Pese ja puhasta kukeseened. Lõika väikesteks tükkideks. Jäta mõned ilusad väikesed seened terveks!
- Prae kukeseened õlis, kuni vesi haihtub. Maitsesta kergelt soolaga.
- Samal ajal, kui seened küpsevad oma vedelikus, jõuab kotlettide põhiosa ehk maisi-hirsi-pudru valmis keeta. Lase kõigepeal juurviljakuubiku poolikul sulada vee sisse. Lisa siis juurde maisimanna ja hirsihelbed kogu aeg segades.
- Kui puder on paksuks läinud ja paistab valmis, saab sisse segada sinapi ja seened.
- Kui lasta
seenepudrul oodata kümme minutit külmkapis, on sellest palju lihtsam vormida
kotlette käte vahel. Prae kotletid õliga pruuniks.
- Serveeri näiteks värske kartuli ja aedubadega.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar