14. juuni 2017

Suveroheline nõgesesupp täidetud avokaadoga



Anniina Ljokkoi


Kui talvel süüakse spinatisuppi, siis suvel saab selle vahetada nõgesesupi vastu!
 
Maikuu lõpp ja juunikuu algus on nõgeste tippaeg. Ära siiski kuula neid, kes ütlevad, et juulis-augustis on liiga hilja. Suurte nõgeste varjust saab otsida väikseid noori nõgeseid ja kasutada nendest ülemist osa, mitte kõva tüve.

Soomlastel on kombeks süüa rohelisi suppe koos pooliku kanamunaga. Veganversioon sellest sünnib avokaadost ja karriga maitsestatud tofust. (Tofu asemele sobib muidugi sama hästi hummus või püreestatud india pähklid.)


Retseptist jagub neljale sööjale põhiroaks. Kahest avokaadost tuleb kokku neli poolikut, aga muidugi võid teha retsepti kahekordselt – äkki hakkavad maitsema!


Nõgesesupp

  • pool ämbritäit värskeid nõgeseid (u 5 õhulist liitrit)
  • 3 kartulit
  • 1 juurviljakuubik
  • 2-4 dl taimset koort, nt kaera- või soja-

Juhised
  1. Nõgeseid leiab suvel pea igalt õuelt ja aasalt. Eelista korjamisel autoteedest eemal kohtasid.
  2. Loputa nõgeseid vee all ja pane potti napi veekogusega. Pane pott tulele ja keeda u 10 minutit. Nõruta suurem osa keeduveest kannu. Selle saab juua nõgeseteena.
  3. Pese, koori ja keeda 3 kartulit. (Kartul teeb supi veidi paksemaks, kuid ka ilma selleta saab hakkama. Kartulite asemel saab proovida ka teisi, põnevama maitsega juurvilju.)
  4. Püreesta nõgesed ja kartulid saumikseriga võimalikult siidiseks. Sega sisse juurviljakuubik ja aja segu keema. Lase kuubikul sulada supi sisse.
  5. Lisa supile taimset koort. Kui eelistad tumedat ja tugeva maitsega suppi, piisab ühest purgist. Lastele läheb rohke koorega supp tavaliselt paremini peale. Aja supp veel kuumaks ja ongi valmis!



Kollase täidisega avokaadod

  • 2 avokaadot
  • 100 g maitsestamata tofut
  • värsket peterselli või muud maitserohelist
  • Maitse järgi: karri-maitseainesegu (kurkum, koriander), sool, pipar, suhkur, küüslauk

Juhised
  1. Vali avokaadod, mis on küpsed kuid mitte veel päris pehmeks läinud. (Mitte et see nii lihtne oleks!) Lõika avokaadod pooleks vertikaalselt ehk ülevalt alla. Eemalda ettevaatlikult nii kivid kui ka koor.
  2. Uurista avokaado õõnsust lusikaga veidi suuremaks. Jäta eemaldatud viljaliha alles.
  3. Purusta tofu kahvliga peeneks. Sega sisse maitseained.
  4. Prae segu õliga panni peal mõni minut. Ära prae pruuniks, lase lihtsalt üleliigsel vedelikul haihtuda. Õliga kuumutamine tugevdab maitset.
  5. Sega avokaadost saadud viljaliha tofuga kokku. (Soovidest väga siidist tekstuuri, võid ajada massi saumikseriga peeneks.)
  6. Vormi tofumassist ümmargused pallid, mis sobivad avokaadopoolikute sisse. Oma kätega saab hästi hakkama, spetsiifilisest pallide tegemiseks ettenähtud lusikast on abi.
  7. Paiguta tofupallid avokaadode sisse ja kaunista värske peterselli või mõne muu meelepärase rohelisega.

Kuidas lapsele maitses? 

Spinatisupist on saanud juba populaarne toit meie toidulauas, kuid nõgesesupp tekitas kaheaastases pigem kahtlust. Täidetud avokaado seevastu meeldis talle väga!




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar