14. detsember 2016

Frikadellisupp seenepallidega




Anniina Ljokkoi

Pean tunnistama, et ma pole kunagi söönud frikadellisuppi. Pole siis ime, et mu tehtud esimene supp meenutab sõbra hinnangu järgi pigem „kotletisuppi, mida väga nagu pole kohanud“. 

Sellest sain aru, et eestlaste jaoks on frikadellisupp üks kõige tavalisematest toitudest kodudes, koolides ja sööklates. Ka Soomes võib seda kohata, kuid mulle ei meenu, et oleksin kunagi saanud ette supi sees keedetud lihapalle. Ja nüüd pakutakse seda mu pojakese lasteaias.




Taimse frikadellisupi valmistamine ei peaks olema raketiteadus.  Vahelduseks tavapärastele sojapallidele segasin taina sisse ka sügavkülmast leitud lehter-kukeseeni. Kuna taimsed pallid pudenevad üsna hõlpsasti koost, praadisin need eraldi ja lisasin supi sisse alles taldrikul. Sellest tuleneski see sõbralik märkus kotletisupi kohta. Kööki astudes ei tea ju kunagi, millise uue toiduliigi leiutajaks sa satud. ;)

Supp ajas siiski asja ära, kui poiss lasi kotleti moodi seenepallidel hea maitsta. Puljongi luristajana pole ta veel väga osav, kuid see supp annab hea võimaluse koguda väikse näputoituja taldrikule ainult toidutükid, jättes puljongi kogenumate lusikakasutajate nautida. Toidutükkide hulgast olid seenepallid ilmselgelt kartulitest ja porganditest populaarsemad.



Supp

  • 3-4 kartulit
  • 2-3 porgandit
  • ½ köögiviljapuljongi kuubikut
  • maitserohelist, nt leeskputke või peterselli


  1. Pese ja koori kartulid ja porgandid.
  2. Keeda juurviljad pehmeks umbes ühe liitrises vees. Leota puljongikuubik sisse ja sega juurde ka maitseroheline.


Seenepallid

  • 2 dl hakksoja
  • 1 dl väikseks hakitud seeni
  • 1 dl nisujahu
  • u 3 dl vett
  • maitse järgi: soola, pipart, sojakastet
  • praadimiseks õli


  1. Sega kõigepealt kuivained kokku ja lisa seejärel vesi. Lase tõmbuda vähemalt 5 minutit ja lisa vett juurde, kui mass jääb liiga kuivaks, et pallideks vormida. Kui on aega, lase tainal seista kasvõi üleöö.
  2. Vormi massist oma kätega väiksed pallikesed ning prae panni peal õliga pruuniks. Sega pallikesed supi sisse või serveeri eraldi.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar